V spomin na dr. Nado Praprotnik (1951-2023)

Zapustila nas je naša častna članica dr. Nada Praprotnik. Njeno življenje je bilo povezano z botaniko. Z rastlinami in z botaniki. Botaniki sodobniki in botaniki, ki jih že davno ni več, a na njihovem delu temelji botanika v Sloveniji. V intervjuju je pred leti povedala, da si se že v osnovni šoli odločila, da bo študirala botaniko. Kot bi si želela pridobiti čim širše znanje, si je za diplomsko delo izbrala floristično nalogo in raziskala rastlinstvo Vrtače v njej tako ljubih Karavankah, za magistrsko nalogo sistematsko problematiko muškatnega kamnokreča, z doktorsko dizertacijo pa je stopila na področje fitogeografije in raziskala ilirski florni element v Sloveniji. Široko znanje ji je omogočalo plodno delovanje na delovnem mestu kustosinje za botaniko v Prirodoslovnem muzeju, kjer je začela in tudi končala svojo službeno pot.

Bila je aktivna v našem društvu in že prej v Botanični sekciji Društva biologov, ki je že od sredine osemdesetih let preteklega stoletja prirejala letna srečanja slovenskih botanikov. Ne samo z udeležbo, na teh srečanjih je dr. Nada Praprotnik večkrat sodelovala s predstavitvijo svojega dela. Ideja o ustanovitvi Hladnikie, botaničnega glasila, se je rodila prav na enem od teh srečanj. Na poskusni številki, številki 0, ki je bila izdana v majhnem številu izvodov in bila predstavljena na letnem srečanju v Mariboru leta 1993, je tudi njen podpis. Bila je članica uredništva pri prvih dveh številkah in glavna urednica naslednjih osmih številk glasila. Leta 1994 so bila obujena mesečna predavanja – sedaj botanični večeri in prvo predavanje o botaničnih zanimivostih Karavank je imela dr. Nada Praprotnik.

Neprecenljiv je njen prispevek k raziskavam botanične zgodovine v našem prostoru. S proučevanjem arhivskih virov je izbrskala prenekatero podrobnost iz življenja in dela starejših generacij botanikov. S svojim poljudnim in hkrati strokovnim pisanjem o botaniki je skrbela za popularizacijo botanike tako pri najmlajših kot širše.

Za njeno znanstveno, strokovno delo, poljudnoznanstveno pisanje s ciljem popularizacije botanike, za prispevek k razvoju in delu društva jo je Botanično društvo Slovenije leta 2018 imenovalo za svojo častno članico. To je bila majhna oddolžitev za vse, kar je naredila za slovensko botaniko.

Gospe Nade Praprotnik ni več med nami, ostaja pa njeno delo, ki bo navdih tistim, ki smo, in tistim, ki prihajajo. Naj počiva v miru na vznožju Karavank, katerih rastlinstvo je imela tako zelo rada.

Foto: Jože Bavcon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja